Jaa

Haka 90 vuotta: Valkeakosken Hakan edustaja on nähty talviolympialaisissa viimeksi Salt Lake Cityssa.

18.2.2022

Olympialaisiin lähdetään ykkösmiehistöllä voittamaan, ei puulaakijoukkueella varmistelemaanValkeakosken Hakan edustaja on nähty talviolympialaisissa viimeksi Salt Lake Cityssa. Kahdenkymmenen vuoden takaiset tunnelmat ovat kirkkaina maastohiihtäjä Sami Pietilän mielessä.

- WTC:n iskut olivat olleet puoli vuotta aiemmin ja hiihtopaikallekin mentiin samanlaisen turvatarkastuslaitteen läpi, joita on lentokentillä. Lahden hässäkkä oli ollut vuotta aiemmin ja me hiihtäjät olimme kaikki keltanokkia. Ensimmäiset olympialaiset ovat aina enemmän ja vähemmän opintomatka, eikä hiihdossa hirmu hyvää menestystä tullutkaan, Pietilä muistelee.

Toisaalta hiihtojoukkue pääsi lähietäisyydeltä seuraamaan Samppa Lajusen kolminkertaisia kultajuhlia.

- Yhdistetyn kaverit asuivat samoilla mestoilla. Maallikot kotikatsomoissa eivät ehkä ymmärräkään, kuinka positiivisesti menestys koko joukkueeseen vaikuttaa. Jos kisat lähtevät menemään huonosti, sekin vaikuttaa kaikkeen, Pietilä kertoo.Olympiakiekko on boikotissa

Loppusuoralla olevia Pekingin olympialaisia Pietilä on seurannut mielissään ja jännittyneenä. Puolenkymmenen mitalin mitaliveikkauskin osuu aika lähelle.

- Suomalaiset ovat pärjänneet hyvin. Hitaat keliolosuhteet ovat tuntuneet olevan meille etu. Toisaalta menestys on aika kapeilla hartioilla ja mitalitaulukko lähes yhtä kuin Niskasen (Iivo ja Kerttu) perheen  mitalitaulukko. Kristakin (Pärmäkoski) on hiihtänyt hyvin, mutta kukaan näistä kolmesta ei enää kahdeksan vuoden päästä ole mukana. Nuoria on vähän. Vain Jasmi Joensuu, Jasmin Kähärä ja Remi Lindholm ovat kehitysvaiheessa, mutta hieman olen tulevaisuudesta huolissani.

Maastohiihdon lisäksi Pietilä on jännittänyt ampumahiihdon, yhdistetyn ja alppilajien äärellä. Jääkiekkoa hän boikotoi NHL-kiekkoilijoiden puuttumisen vuoksi.

- Olympialaiset ovat kilpailut parhaista parhaille, nyt siellä on paikalla puulaakikiekkoilijoita, jotka ovat MM-kisoissa parin kuukauden päässä. Se on tosi harmi.Varmistelu pännii

Maailman parhaiden kiekkoilijoiden puuttumisen lisäksi Pietilää harmittaa hiihtojoukkueessa nähty “mitalin varmistaminen”.

- Urheilussa on kyse voittamisesta, on aina ollut ja pitää ollakin. Naisten viestivalinnoissa lähdettiin ottamaan varmaa mitalia, ei kokeilemaan voittoa. Vuosikymmenien jälkeen siihen olisi ollut mahdollisuus, mutta sitten laitettiin maan paras perinteisen hiihtäjä luistelemaan. Annetaan kymmenen sekuntia sieltä ja täältä. Sellainen ottaa päähän.

Pekingin olympialaisia on varjostanut keskustelu Kiinan ihmisoikeuksista. Pietilän mielestä urheilijoiden ei tarvitse asialla vaivata päätään, he ovat kisoissa harjoittamassa ammattiaan.

- Ei paperikoneenasentajaltakaan kysytä ihmisoikeustilanteesta, kun hän menee Kiinaan asennushommiin. Totta kai mielipiteensä saa sanoa, mutta pitää olla myös oikeus ottamatta kantaa. Sille keskustelulle on muut foorumit.Hiihto on fantastinen laji

Kisaura on taaksejäänyttä elämää, mutta hiihtoa Pietilä ei ole jättänyt. Ladulla hän käy neljä kertaa viikossa.

- On tullut valittua oikea laji aikanaan. Hiihtämään pystyy tosi iäkkääksi asti. Minulla on urheilukavereita, jotka ovat urheilleet nopeusvoima- tai heittolajeissa. Niitä ei nelivitosena paljon tehdä. Hiihto on fantastinen laji.