Jaa

Nuorten SM kisamenestystä kesällä 2023

5.9.2023

Haka Yleisurheilujaoston kesä 2023 on ollut hyvin menestyksekäs. Pitkäjänteinen valmennustyö on tuottanut tulosta niin SM kisoissa kuin nuorten piirinmestaruuskilpailuissa. Kesän huipennus oli Elisabet Kujanpään maajoukkue-edustus Ruotsiottelussa, mistä tuloksena oli tyttöjen sarjassa toinen tila hyvällä  tuloksella 66,71 m.

Elisabet Kujanpää (moukarinheitto) ja Martta Laine (kiekonheitto) osallistuivat myös Lahdessa järjestettyjen Kalevan kisojen karsintaan, mutta tänä vuonna loppukilpailupaikat jäivät vielä saavuttamatta.

Imatralla 4.-6.8.  järjestettyihin 14-15 -vuotiaiden SM-kisoihin matkasi Hakalta 3 urheilijaa. Perjantaina SM-kisarupeaman aloitti tytöt 15-sarjan seiväshypyssä Ida Kotilainen sijoittuen SM-debyyttikisassaan kymmenenneksi tuloksella 240. Lauantaina oli vuorossa Juho Valkama pojat 15-sarjan pituushypyssä, jossa Juho hyppäsi ennätyksensä 565 sijoittuen kuudenneksi. Myös sunnuntain seiväshyppykisassa Juho paranteli ennätystään lukemiin 345 sijoittuen jälleen kuudenneksi. Helmi Haverinen oli ensimmäisessä SM-kisastartissaan tytöt 15-sarjan 300 metrillä 16. ajalla 44.42, joka ei tällä kertaa riittänyt loppukilpailuun.

Seuraavana viikonloppuna kisailtiin Kuortaneella 16-17 -vuotiaiden SM-kisoissa. Perjantaina vaihtelevissa tuulioloissa käydyn 16-vuotiaiden tyttöjen pituushypyn karsinnassa Aamu Huhtala astui harmittavasti yli viimeisen hyppynsä ja tulokseksi jäi ensimmäisen kierroksen 494, jolla hän karsiutui loppukilpailusta. Martta Laine osallistui naiset 17-sarjan kuulantyöntöön sijoittuen kuudenneksi saavuttaen arvokkaan pistesijan tuloksella 13.51. Kiekonheiton naiset 17-sarjassa Martta Laine taisteli loppuun asti kirkkaimmasta mitalista, mutta joutui taipumaan pronssille tuloksella 42.29. Lauantain 17-vuotiaiden moukarikisassa Elisabet Kujanpää voitti jo neljännen kesäkisojen SM-kultansa tuloksella 63.39. Aamu Huhtala jatkoi urakkaansa 16-vuotiaiden tyttöjen 200m alkuerissä ja pääsi sunnuntain välieriin tuloksella 28.14, joissa paransi aikaansa sadasosalla sijoittuen sijalle 16. Martta Laineen kisaurakka päättyi naiset 17-sarjan keihäänheittoon, jossa hän sijoittui yhdeksänneksi tuloksella 39.48.

25.-27.8. kisattiin Tampereella Ratinassa 19- ja 22-vuotiaiden SM-kisoissa. Naiset 19-sarjassa Viivi Närvä kävi kovan taistelun hopeasta voittaen sen Hakan ennätystuloksella 365.

Haka oli edustettuna myös Suomi-Ruotsi -maaottelussa. Elisabet Kujanpää osallistui 17-vuotiaiden tyttöjen maaotteluun moukarinheitossa ja oli hienosti kisan toinen tuloksella 66.71 auttaen Suomen tytöt maaottelun voittoon.

25.8.-27.8.2023 NM19-22 SM-kisaraportti

Yleisurheilun Alle 19- ja 22-vuotiaiden Suomen Mestaruuskisat järjestettiin Tampereella Ratinan Stadionilla 25.8.-27.8. Valkeakosken Hakan edustajana kisaan osallistui Viivi Närvä N19 seiväshypyssä. Seiväskilpailu alkoi klo 14:10 sunnuntaina. Sade oli juuri loppunut lämmittelyn alkaessa, mutta kisan ajan tuuli oli puuskainen ja suunnaltaan nopeasti vaihteleva suoran vastatuulen ja sivumyötäisen välillä.

Kisassa oli mukana 9 hyppääjää, joista etukäteen voittajasuosikki oli tuore ikäluokan Euroopan Mestaruuskisojen viides, Keuruun Kisailijoiden Tuuli Järvinen. Muiden kauden parhaat/ennätykset olivat muutaman kymmenen sentin sisällä.

Viivi aloittaessa kisan korkeudesta 330 kisassa oli mukana enää neljä hyppääjää, josta kolme aloitti tästä korkeudesta. Kaikki kolme ylittivät aloituskorkeuden ensimmäisellä yrityksellä. Seuravasta korkeudesta 345 kaikki pääsivät yli, Vilma Mikkola Keski-Uudenmaan Yleisurheilusta käytti kaksi yritystä tähän. 355 onnistui myös kaikilta, nyt Riihimäen Kiskon Vanessa Lindberg joutui käyttämään kaikki 3 yritystä. Viivi johti kisaa uudella ennätyksellä ja puhtaalla pöytäkirjalla, mutta neljä hyppääjää oli vielä kisassa mukana.

Mitalien kannalta ratkaisevaksi korkeudeksi tuli seuraava 365 korkeus. Tuuli Järvinen aloitti tästä korkeudesta kisansa ja meni ensimmäisellä yrityksellä yli. Viivi pääsi toisella yrityksellä yli ja Vilma kolmannella. Vanessa pudotti tästä kolme kertaa. 372 oli muille liikaa, vain Tuuli ylitti sen ja hän paransi vielä voittotulokseksi 385. Mitalijärjestykseksi tuli; kultaa Tuuli Järvinen Keuruun Kisailijat, hopeaa Viivi Närvä Valkeakosken Haka ja pronssia Vilma Mikkola Keski-Uudenmaan Yleisurheilu. Viivi paransi ennätystään 15 cm ja Vilma 5 cm.

N19 Seiväs/PV

1             Tuuli Järvinen                     KeurKi   24.2.05 3,85

3,65/O    3,72/O    3,85/O    4,00/XXX

2             Viivi Närvä                           ValkHa  15.4.05 3,65       PB

3,30/O    3,45/O    3,55/O    3,65/XO PB    3,72/XXX

3             Vilma Mikkola    KeskiUYU             24.2.04 3,65                       PB

3,30/O    3,45/XO    3,55/O    3,65/XXO PB    3,72/XXX

4             Vanessa Lindberg              RiihimKi                11.4.04 3,55

3,30/O    3,45/O    3,55/XXO    3,65/XXX

5             Aino Hongisto    TuUL      1.3.04   3,15

3,00/O    3,15/XO    3,30/XXX

6             Aino Pyykkö                       LieksU   1.3.05   3,15       SB

2,80/O    3,00/O    3,15/XXO SB    3,30/XXX

7             Vilja-Matilda Koskela       RiihimKi                25.12.05              3,00

3,00/O    3,15/XXX

8             Emma Hovirinta TuUL      4.9.04   3,00

3,00/XXO    3,15/XXX

9             Tuuli Saraniemi  LieksU   12.10.05              3,00

2,80/XXO    3,00/XXO    3,15/XXX

Hakan nuoret yleisurheilijat tehtailivat kuluneella kaudella myös tukun seuraennätyksiä. Elisabet Kujanpää, N17 moukari 3kg, tulos 67.54, moukari 4kg 55.13, joka on N19, N22 sekä naisten aikuisten sarjan Hakan ennätys. Martta Laineen kiekon (1 kg) N17 -sarjan tulos 45.03 on myös N19, N22 sekä naisten aikuisten sarjan Hakan ennätys. Myös Viivi Närvän seiväshypyn SM-hopeatulos 365 on N19, N22 sekä naisten aikuisten sarjan Hakan ennätys. Martta Laineen keihäänheiton (500g) tulos 39.96 on N17 -sarjan Hakan ennätys.

Viivi Närvä – SM hopea (Kuva Petri Närvä)
Martta Laine SM kuula ( Kuva @janishoots)